over mijn werk

Anne-Riet de Boer aan het tekenen zomer 2021

Anne-Riet de Boer

Ik werk vrij snel en spontaan en nooit op vaste ateliertijden. Ook leg ik mezelf niet vast op onderwerpen of technieken. Ik zie het creëren vooral als een spel en ook als een manier van uitdrukken van wat mij ontroert of raakt. Soms helpt het me de om rauwe actualiteit een plek te geven. Zo maakte ik werk na de vuurwerkramp in Enschede, het ongeluk met de Stint in Oss en de brand van de Notre-Dame in Parijs. Je kunt ze binnenkort hier zien.

Er zijn terugkerende thema’s te ontdekken. Zoals verbinding en relatie, gelaagdheid en de tegenstellingen erin, rust en ruimte, stilte en diepte en natuurlijk licht en donker. En vrijheid, vanuit het besef dat de geest altijd vrij is.

over mijzelf

Ik ben in 1952 in Nijmegen geboren. 35 jaar geleden maakte ik de keuze, om mijn levenspad te lopen vanuit een spirituele grondslag. Belangrijke inspiratiebronnen voor mij zijn de Zijnsgeorienteerde visie, Dzogchen Boeddhisme en Zenboeddhisme. Ik deed de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht en werkte 30 jaar als Zijnsgeoriënteerd begeleider. Op mijn visitekaartje stond de volgende quote:

hoe als je je met zorgeloosheid kon omringen
en dat dat je ruimte was

Bert Schierbeek

De lichtvoetigheid hierin en de verwijzing naar ruimte  zijn me dierbaar en stemmen me altijd weer vreugdevol. De zorgeloosheid heeft alles te maken met een diep vertrouwen, dat de meest wezenlijke aard van iedereen ruimte, licht en liefde is. In het blog ‘lichtgewicht reizen’ sta ik uitgebreider stil bij het begrip zorgeloosheid.

over de kunstenaar in mij

jeugdportretje van Anne-RietTijdens mijn werkzame leven vond ik mijn ontspanning in werken met vilt en textiel, met klei, was en met papier.

Sinds mijn pensionering wijd ik mij volledig aan het tekenen en schilderen, fotograferen en het werken met papier. Ik voel me schatplichtig aan de ipad-kunstacademie van Rita Koolstra. Sinds 2016 volg ik tekenonderwijs bij haar.

Ook volg ik onderwijs bij Marian Filarski en haar Filarski academie. En  ook bij Iris Dépasse aan de academie voor abstracte fotografie.