‘Wie gelukkig wil reizen, reist met weinig bagage’

~ Antoine de Saint-Exupery ~

Deze wijsheid zong door mij heen in de weken van voorbereiden op de vakantie. Ik vind het een mooie wijsheid en hij beschrijft mijn spirituele queeste eigenlijk wel. Eigenlijk is ook hier het juiste woord; het is een diep verlangen in mij, om lichtgewicht te kunnen reizen. Letterlijk en figuurlijk. Eerst maar even over letterlijk: Ik vertoef graag in winkels van buitensport en verlekker mij daar aan lichtgewicht kampeermateriaal. Ooit deed ik het, met weinig op reis. Met een plunjezak voor twee personen waar de tent ook nog in gehuisvest was, met het openbaar vervoer op pad. Maar dat is lang geleden.

dit bedoel ik met letterlijk reizen

Eerst maar even over letterlijk: Ik vertoef graag in winkels van buitensport en verlekker mij daar aan lichtgewicht kampeermateriaal. Ooit deed ik het, met weinig op reis. Met een plunjezak voor twee personen waar de tent ook nog in gehuisvest was, met het openbaar vervoer op pad. Maar dat is lang geleden.

houvast op reis

Nu reizen we met een caravan. Die nodigt met zijn praktische bergruimtes uit om je huishouden in mini omvang mee te nemen. Zou niet hoeven natuurlijk maar met lege kastjes reizen is ook een beetje gek. Dus mogen er Tupperware bakjes mee, een slacentrifuge, zelfs m’n gietijzeren pannetjes, mijn koksmessen  en onmisbare raspen. En toch maar wat  jurken, de nodige t-shirts en broeken want je weet maar nooit wat voor weer we gaan tegenkomen. En minstens 6 boeken …

Nee, ik ben nog geen ster in het integreren van mijn levensmotto in de vakantiepraktijk. Ik heb het houvast van bagage ogenschijnlijk nog nodig.  Houvast dat ik meer lijk te zoeken  als ik huis en haard ga verlaten, de onbekende openheid in.

oefenen

Wel heb ik dit jaar de vraag’ kan het ook lichter, gemakkelijker, minder?’ meegenomen bij het inpakken van m’n spullen. En het helpt echt een beetje. Ik reis dit keer een klein beetje lichter dan voorgaande jaren.

en dan het figuurlijke lichtgewicht reizen

het spirituele pad

Ik maakte al jong de keuze  om mijn leven vanuit spiritualiteit te willen leven. Dat vraagt een andere oriëntatie op mijzelf, op mijn medemens en op het leven. Niet mijn psychologische vorm, maar mijn ‘zijns vorm ‘ is  leidend op dat pad. Het vraagt van me dat ik de investering in ‘ iemand worden’ en iemand zijn’ achter me laat.

verschil tussen worden en zijn

In mijn  psychologische modus ( dat is eigenlijk mijn  dagelijks zelf) rust ik nooit. Onbewust ben ik altijd op zoek. Naar bevestiging, naar liefde, naar een plek in de gemeenschap, naar succes, naar een gevoel erbij te horen. Kortom, ik denk het geluk buiten mijzelf te moeten vinden. Omdat wij geboren worden als ‘ biologische hecht diertjes’ is deze zoekreflex voor iedereen een gegeven.

Lichter leven betekent niet dat ik van die reflex van houvast zoeken af moet komen; ik hoef hem alleen maar te doorzien en te accepteren.  En dan te begrijpen dat er een andere versie van levenskunst bestaat. Waarin ik de liefde niet  hoeft te vinden, maar vanuit liefde ga leven. Hans Knibbe verwoordde het ooit zo; ‘ je gaat niet halen, maar stralen. ‘

rusten in je zijnsaard

Wanneer je rust in je  spirituele aard, je Zijnsvorm, rust je in het vertrouwen  dat je wezenlijke kern gemaakt is van liefde en wijsheid. Gevoed door de Bron die wij God noemen, of Zijn, of het Al. Als je je daar op afstemt, leef je vanuit inspiratie en wordt je doen en laten wijs, spontaan en gevend.

Geen houvast zoeken betekent ook dat mijn strategische instelling ontspant en loslaat. Ik hoef ‘nergens meer op te lijken’ en mijn omgeving ook niet. Geen zorgen over een goed of slecht  image en zelfbeeld, gewoon geen beeld waar ik me mee identificeer. En als ik dan ook de zorgen loslaat over ‘wat er wel niet allemaal kan gebeuren’, dan reis ik open en onbevreesd zonder ballast.  ‘Hoe als je je met zorgeloosheid en dat dat je ruimte was’. Ik citeer Bert Schierbeek. Een mij zeer dierbare quote. Mijn routeplanner voor een gewichtloos lichtvoetig pad! Geplaveid met de  diepe overtuiging dat het wezen van ieder mens goed, vrij en gevend is. Met als vanzelf het verlangen, die goedheid te leven in woord en daad.

Ik wens jou als lezer en mijzelf een zorgeloos lichtgewicht reizen toe!

Delen met je vrienden? Ja graag.

Je reactie