tekenen op de iPad

vooraf

Allereerst, tekenen en schilderen kan in principe op iedere tablet, maar niet iedere tablet biedt dezelfde mogelijkheden in het gebruik. Ofwel niet alle – veel gebruikte- tekenprogramma’s hebben een versie voor zowel Android als voor IOS van Apple.  Bovendien speelt ook de versie iPad of tablet een rol in wat je ermee kunt.

mogelijke tekenprogramma’s

Goed beschouwd vind ik de naam ’teken programma’s’ niet helemaal kloppend.
Tekenen doe je namelijk ècht zelf.

Wat doet het programma dan wel?

  • Het levert een canvas  in de vorm van soorten papier, karton, linnen of zwaar aquarelpapier
  • Formaat kun je vrijwel altijd zelf kiezen in pixels of in centimeters
  • Het programma (app) levert ook gereedschappen om mee te tekenen of te schilderen.  Denk aan potloden, houtskool, inkt, pastelkrijt, gouacheverf, acrylverf, olieverf en contékrijt.
  • Dikte en transparantie kun je meestal traploos instellen
  • En natuurlijk kun je uit een oneindig aantal kleuren kiezen
  • Elk programma/app heeft zo zijn specifieke eigenschappen.

Persoonlijke voorkeur

Zelf werk ik al een paar jaar met de betaalde AdobeApp Fresco. Overigens is Fresco er ook in een gratis versie. Die biedt dan wel minder mogelijkheden.

geur en gevoel

Het enige dat je niet hebt wanneer je op een ipad schildert, is de geur van verf en terpetijn. En je mist natuurlijk het gevoel van weerstand dat je hebt wanneer je bijvoorbeeld met pastelkrijt op het het papier tekent.

wat extra’s

Wat je wel hebt is de ‘ undo’ knop. Of dat nou een voordeel of een nadeel is, daar is over te discussieren. Voor mijzelf is het een groot voordeel; ik voel me veel vrijer om maar wat ‘ aan te rotzooien’ een noodzakelijke fase in het creatieproces.

wat zijn fijne tekenapps voor op de iPad?

Het gebruik van programma’s of apps is vaak heel persoonlijk. En de mogelijke keuzes die je kunt maken zijn afhankelijk van het soort tablet (ios of android) die je hebt en van de versie daarvan. Ikzelf gebruik een iPad Pro en dat betekent dat mijn tablet is voorbereid op het tekenen met een ‘iPencil’ en ook is voorbereid weergavekwaliteit.

En dat gezegd hebbende…. Uit welke apps kun je kiezen? iCulture heeft daar een goed artikel aan gewijd.

groot voorbeeld

David Hockney maakt heel grote werken op een ipad. Hij is er inmiddels wereldberoemd mee geworden!

je reactie

Delen met je vrienden? Ja graag